miercuri, 20 mai 2009

:x Pisici


De-a lungul a 5000 de ani, pisica domestica s-a strecurat pe furis, in liniste si discret in viata si inimile oamenilor. In vremurile stravechi, ele erau venerate, dar au fost si timpuri cand au fost arse pe rug sau imortalizate, ca obiecte asezate in mormintele egisptenilor, pe monedele grecesti si in mozaicurile romane.
Acum 5000 de ani, in Egiptul antic, pisica galbena – stramoasa pisicii domestice – era inaltata la rangul de zeita. Zeita Bastet avea corp de femeie si cap de pisica.In familiile bogate, pisicile purtau podoabe, copiii mici aveau la gat medalioane de forma unui cap de pisica cu rol de a-i apara de dureri.
Egiptenii au introdus pedeapsa cu moartea pentru orice pisica omorata, chiar accidental. Prin lege, familiile care plangeau moartea unei pisici, trebuiau sa isi rada sprancenele ca semn al supararii lor. Pisicile erau imbalsamate si mumificate, inculsiv cu soricei mumificati, pentru a avea o cina placuta si in viata de apoi.
Dupa vreo 1000 de ani, pisicile au fost venerate si in China. Chinezii citeau ora exacta in ochii pisicii. In Italia au aparut prin 199 IHr, prindeau soarecii si in curand au ocupat intreaga Europa. In Evul Mediu insa, se spunea ca pisicile sunt in legatura cu diavolul si ca sunt prietenele vrajitoarelor. Astfel au devenit tapi ispasitori pentru tot felul de nenorociri: epidemii, copii asfixiati, apa de baut contaminata, casatorii esuate.
Se pare ca pisicile dispun si de un al 6-lea simt. Ele ghicesc starea de spirit a celor din jur, ba pot chiar anticipa o cearta. Atunci, se retrag imediat. La fel se intampla la cutremure si eruptii vulcanice, de aceea, taranii de pe langa Etna cresc pisici ca “alarme de eruptii vulcanice”. Presiunea subterana produce piezo-electricitate in roca de cuart. In apa freatica, acest curent determina ionizarea gazelor dizolvate. Acestea ies la suprafata ca aerosoli si formeaza nori. Daca animalele si oamenii inspira acesti aerosoli, se elimina hormonul nervos serotonina si apar tulburari fizice si psihice. In astfel de situatii pisica se comporta ciudat.
Pisicile vad de 7 ori mai bine decat oamenii. Lumina e reflectata ca intr-o oglinda de catre un strat de tesut in partea din spate a ochiului, a.i. cantitatile mici de lumina sunt intensificate, iar datorita acestui intensificator de lumina, pisicile pot vedea bine noaptea. La soare, pupilele se ingusteaza, devenind niste fante subtiri; in amurg se rorunjesc.Obiectele nemiscate sunt vazute neclar de catre pisica.
Auzul pisicii e atat de precis, incat nu numai ca poate localiza un soarece la 10m departare, dar poate si sa aprecieze viteza cu care se deplaseaza. Auzul ei percepe sunete cu doua octave mai inalte decat cele pe care le poate percepe omul. Ele pot recepta ultrasunete de pana la 60000 Hz.
Pisica are un simt al echilibrului mult mai bun decat omul, cand cade, pozitia ei este transmisa centrului echilibrului din urechea interna, sunt puse in miscare mici cristale si lichide, perisorii vibratili transmit informatia la creier si astfel ea se roteste si cade in picioare, pe labute. In acelasi timp, pisioarele actioneaza ca niste amortizoare; scheletul delicat, dar elastic al pisicilor permite aterizarea fara raniri.
Sensibilele fire de par din mustati sunt prevazute cu aprox. 200 de fibre nervoase, care functioneaza ca un sistem radar. De aceea, pisicile nu se lovesc de obiecte nici in intuneric absolut.
Torsul pisicii ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor. Undele sonore declanseaza procese vindecatoare in tesutul osos, si s-a stabilit ca si la om sunetul stimuleaza dezvoltarea oaselor – se este posibil sa fie adecvat si in tratamentul osteoporozei.

In SUA sunt 64 milioane de pisici care traiesc in aproape 32% din casele americanilor.
Primul muzeu pentru pisici deschis publicului a fost Katzenmuseum, din Suedia, inaugurat in data de 12 iunie 1982. Pana astazi au mai aparut inca doua: Le musee du chat – Franta si Kattenkabinet – Olanda.

" CINE NU IUBESTE PISICILE ... INSEAMNA CA INTR-O VIATA ANTERIOARA A FOST SOARECE... "

Un comentariu: